3 Boyutlu Baskı

3D baskı, dijital bir modelin, genellikle bir malzemenin birçok ardışık, ince katmanının döşenmesiyle somut, katı, üç boyutlu bir nesneye dönüştürüldüğü bir süreçtir. 3D baskı, parça üretimini her zamankinden daha fazla insan için erişilebilir hale getirdiği için bu kadar hızlı popüler hale gelmiştir. Bu kısmen maliyetten, aynı zamanda geleneksel üretime kıyasla yazıcıların küçük boyutlarından kaynaklanmaktadır.

 

Nasıl çalışır?

İlk olarak, nesnenin sanal bir tasarımı yapılır. Bu tasarım, 3D yazıcının okuması için bir plan gibi çalışacaktır. Sanal tasarım, hassas çizimler ve teknik resimler oluşturabilen bir yazılım türü olan bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımı kullanılarak yapılır. Sanal tasarım, mevcut bir nesnenin temelde farklı açılardan fotoğraflarını çekerek bir kopyasını oluşturan bir 3D tarayıcı kullanılarak da yapılabilir.

Sanal model oluşturulduktan sonra baskı için hazırlanmalıdır. Bu, dilimleme adı verilen bir işlem kullanılarak modelin birçok katmana ayrılmasıyla yapılır. Dilimleme, modeli alır ve özel bir yazılım kullanarak yüzlerce hatta binlerce ince, yatay katmana böler.

Model dilimlendikten sonra, dilimler 3D yazıcıya yüklenmeye hazırdır. Bu işlem, dilimlenmiş modeli bulunduğu bilgisayardan 3D yazıcıya taşımak için bir USB kablosu veya Wi-Fi bağlantısı kullanılarak yapılır. Dosya 3D yazıcıya yüklenip yazdırma işlemi başlatıldığında, yazıcı modelin her dilimini okur ve katman katman yazdırır.

Nesneler nasıl basılır?

3D yazıcı, malzeme ekstrüzyonu olarak bilinen bir işlemle malzeme katmanlarını yazdırmaya başlayacaktır. Kullanılan 3D yazıcının ve malzemenin türüne bağlı olarak, çeşitli malzeme ekstrüzyon yöntemleri vardır.

En yaygın olarak, 3D yazıcı erimiş plastik, metal veya çimento gibi yarı sıvı bir malzeme püskürten bir nozüle sahip olacaktır. Ekstrüzyon nozülü, dijital modelin planını katman katman takip ederek malzemeyi hassas bir şekilde yerleştirirken hem yatay hem de dikey yönde hareket edebilir. Bu işlem, 3D yazıcı dijital modeldeki her katmanı ekstrüde edilen malzeme ile çoğaltana kadar tekrarlanır.

3D yazıcılarla ne tür şeyler yapılabilir?

Neredeyse hayal edebileceğimiz her şey 3D yazdırılabilen bir tasarıma dönüştürülebilir. 3D yazıcılar tasarımcıların, mühendislerin ve hatta sıradan insanların önceki üretim yöntemlerinin yapamadığı şekilde karmaşık nesneler yaratmalarına yardımcı olmaktadır. 3D yazıcılar oyuncaklar, telefon kılıfları, aletler, giysiler, masalar, lambalar, çömlekler, sanat eserleri ve hatta arabalar yaratmak için kullanılabilmektedir.

3D baskılı üretim, gelecek için çok heyecan verici bir potansiyele sahip, hızla gelişen bir sektördür. 3D baskılı nesnelerin hayatımızı daha kolay, daha rahat, daha güvenli ve daha sağlıklı hale getirebileceğini söylemek mümkündür. Ve 3D baskı, insanların yazdırmak için yeni tasarımları olabildiğince hızlı bulabildikleri kadar aynı zamanda hızlı geliştirebildiklerinden, gündelik hayatta kullanılan parçalardan endüstriyel alanda ya da tıp alanında kullanılanlara kadar her türlü parçayı 3D olarak yazdırabileceğimiz bir dünyada yaşamamızı sağlamaktadır.